praktijkdagen kernvaardigheden

Tot de zomer organiseren we 4 praktijkdagen over de onderwerpen die voor iedere dirigent de kern vormen van het werken met koor: koorklankvorming, dirigeertechniek, repetitietechniek en programmeren. Naast het aanreiken van nieuwe tools en technieken, is er alle gelegenheid om je eigen ervaringen en vragen aan de orde te stellen.  

De praktijkdagen zijn bedoeld voor de ervaren (amateur)dirigent   

  • - 28 maart: 'Hoe laat ik mijn koor mooier klinken?' met Rob van der Meule en Hans Noijens
  • - 18 april: Programmeren en repertoire met Ruben Smits en Hans Noijens (lees hier meer)
  • - 16 mei: Dirigeertechniek met Jos van der Sijde
  • - 20 juni: Repetitietechniek met Rob van der Meule

Praktijkdag 1: Hoe laat ik mijn koor mooier klinken? 

Om je koor beter, mooier en makkelijker te laten klinken gaan we aan het werk met o.a. de volgende onderwerpen: balans, klinkers, resonans en helderheid en zuiverheid/detoneren. Vaak begint het met de vragen: wat wil ik horen – wat hoor ik? Aan de hand van eenvoudig repertoire gaan we zingend en luisterend aan de slag met deze onderwerpen.  Als je wilt, kun je een opname van je eigen koor meenemen en dat als werkmateriaal gebruiken. Samen analyseren we de klank van je koor en kijken we hoe het beter kan. Aan het einde van de dag heb je oefeningen en materialen voor een andere aanpak en zijn je oren anders geopend.  

 

Praktijkdag 2: Inspiratiedag programmeren en repertoire (voor repertoirecommissies en dirigenten)

Veel koren hebben een repertoire-commissie die meedenkt  en soms ook besluit over het uit te voeren repertoire. Want hoewel de dirigent gezien kan worden als de expert met ruime kennis van zaken, moet zijn of haar muziekkeuze natuurlijk aansluiten bij de mogelijkheden, de ambities en de ‘kleur’ van het koor. Of, wanneer het koor kiest voor een andere kleur of koers, dan moet de dirigent daarin kunnen adviseren en meebewegen. 

Op deze dag bieden we handreikingen voor goede en passende en onderscheidende programmering en maak je al zingend kennis met allerlei leuk en interessant repertoire! Lees hier meer..

 

Praktijkdag 3: Dirigeertechniek

Voor elke dirigent is de vertaalslag van noten op papier, naar een muzikale voorstelling en vervolgens naar een goed dirigeergebaar cruciaal. Een dirigeerschema helpt maar kan ook in de weg zitten; een goede vocale attitude helpt maar kan ook vaagheid en onduidelijkheid opleveren. Hoe maak je een duidelijk en tegelijkertijd ook suggestief dirigeergebaar waarbij iedere koorzanger uit zijn noten komt? We gaan aan de slag o.a. met frasering  en frases, dynamische en tempoveranderingen en reiken je de basisprincipes en voorwaarden voor een goed dirigeergebaar aan. 

 

Praktijkdag 4: Repetitietechniek

In het repetitieproces maak je als dirigent voortdurend keuzes: wat pak ik aan en wat laat ik (voorlopig) even zitten? Hoe bepaal je die keuzes, wanneer bepaal je die keuzes en welke consequenties heeft het maken van die keuzes voor het repetitieproces? En hoe draagt je communicatie als dirigent bij aan die voortgang, sfeer en energie? Wat zeg je wel en wat niet? Hoe lang duren instructies en wat is daarvan de toon? Wanneer werk je met beelden en wanneer met technische termen? Wat past goed bij je, wat is je persoonlijke stijl? In deze workshop krijg je handreikingen voor het structureren van je repetitieproces en inzicht in je stijl van communiceren.     

 

Voor vragen en suggesties: mail met info@dirigentenwerkplaats.nl


Data 28 maart, 18 april, 16 mei, 20 juni, steeds van 10.00-16.00 uur
Locatie Utrecht, Domplein 4
Prijs € 85 per workshop, €300 voor allevier de workshops (studenten €55 / €200)
Inschrijven Klik hier