Praktijkdag repertoire

VOOR DIRIGENTEN en REPERTOIRECOMMISSIES

Het overkomt iedere dirigent: je hebt een koorwerk uitgekozen dat jij en je koor fantastisch vinden, maar tijdens de repetities blijkt het fiks tegen te vallen en toch moeilijker dan je aanvankelijk dacht; en er ontstaat weerzin bij de zangers. 

Hoe kun je dat voorkomen? En hoe kun je dan vervolgens zo gaan programmeren dat het over twee of drie jaar wel gaat lukken? Hoe zorg je daarbij dat je de grote hits en klassiekers afwisselt met nieuw en onbekend en daarin de juist balans vindt? En hoe enthousiasmeer en overtuig je je koor daarin?

 

We reiken je tools aan om bij je koor goedpassende stukken en programma’s te kiezen waarin je ambities en voorkeuren een plek krijgen en waarmee je het koor een eigen kleur kunt geven. Al zingend maak je kennis met uiteenlopend repertoire waarvoor we speciaal een bundel hebben samengesteld; daarin vind je ook een uitgebreide verzameling van interessante websites en uitgevers. In de pauzes kun je neuzen in een rijke verzameling van interessante koorbundels. En natuurlijk is er alle ruimte voor je eigen vragen!

 

Aan het eind van de dag heb je verschillende tools in handen om gericht te programmeren, ideeën voor nieuw repertoire en handreikingen om gericht repertoire te zoeken. 

 

Sessie 1: de quickscan

We onderzoeken zingend, luisterend en analyserend hoe je snel een beeld krijgt van de aantrekkelijkheid, de moeilijkheid en geschiktheid van een koorwerk. 

 

Sessie 2: de koorfoto

Bij het maken van de foto van je eigen koor breng je systematisch de kwaliteiten, ambities en zwakke plekken in beeld. En we kijken hoe dat aansluit bij je eigen ambities om het koor mooier en beter te laten zingen.

 

Sessie 3: passend programmeren 

Wat zijn nu ingrediënten voor een mooi programma? Voor een optreden van 20 minuten in een festival? Voor een uitvoering samen met andere koren? Voor een avondvullend programma? Voor een flashmob in het winkelcentrum? 

Elke situatie vraagt weer om andere ingrediënten, een andere opbouw en volgorde. We bieden je handvatten en gaan met elkaar op zoek naar de drie pijlers bij passend programmeren. 

 

DWU en Corona

Zolang live onderwijsactiviteiten nog zijn toegestaan, blijft De Dirigentenwerkplaats Utrecht die aanbieden, naast het online aanbod. We hebben een eigen protocol opgesteld (gebaseerd op dat van Koornetwerk Nederland) om op een veilige manier op Domplein 4 in Utrecht lessen en workshops te kunnen geven, zodanig dat er ook kan worden gezongen. We beperken deelnemers aantallen, zien toe op hygiëne en ventilatie en hebben zicht op de deelnemers. Deelnemers krijgen het protocol vooraf toegestuurd. 

Dagprogramma:

10.00 uur Welkom en voorstellen
10.20 uur Sessie 1: de quickscan
11.15 uur Koffiepauze
11.45 uur Sessie 2: de koorfoto
13.00 uur Lunchpauze
13.30 uur Sessie 3: passend programmeren 
14.45 uur Koffiepauze
15.00 uur Afsluiting

Datum en tijd

wordt opnieuw gepland voor 2021

Locatie Utrecht, Domplein 4
Prijs € 85
Inschrijven Klik hier (max. 15 deelnemers)