Workshop Nederlands Kamerkoor – Paul van Nevel

In februari organiseert de Dirigentenwerkplaats samen met het Nederlands Kamerkoor een workshop rondom het programma met Paul van Nevel Op z'n Frans.... - Amours à la Française

 

In het Franse chanson nemen componisten al in de 13e eeuw geen blad voor de mond. Zelfs anno nu krijgen we rode oortjes van de teksten uit de late Middeleeuwen en vroege Renaissance. Paul van Nevel, de grote Vlaamse specialist van de vocale polyfone muziek, neemt ons mee in een wereld waarin de schoonheid van de muziek en de verlokkingen van het lichaam om voorrang strijden.

 

De workshop bestaat uit drie onderdelen. 

(1) In de voorbereidende introductie bijeenkomst op 7 februari duiken we in de muzieknoten en gaan we op zoek naar de schoonheid van de muziek; we analyseren de muziek, zingen stukken door en krijgen zo een beeld van het genre, stijlkenmerken en de componisten van het Franse chanson.

(2) Dan bezoeken we een week later op 14 februari de repetitie van het NKK, dat dan al twee repetities heeft gewerkt aan het repertoire. Na afloop van de repetitie praten we een uur lang met Paul Van Nevel over de muziek en het werken met het Nederlands Kamerkoor.

(3) Ten slotte gaan we naar het concert op 21 februari in de prachtige Pieterskerk in Utrecht!  


Repertoire Werken van o.a. Jacob Buus, Claude Le Jeune en Adam de la Halle
Data, tijden en locaties

- vrijdag 7 februari: 10.00- 13.00 uur introductiebijeenkomst (Domplein 4, Utrecht)

- vrijdag 14 februari: 13.30-17.00 repetitie; 17.00-18.00 uur nagesprek met Paul van Nevel. Silokerk, Herenstraat 36, Utrecht

- vrijdag 21 februari: 19.45 concert Pieterskerk. Pieterskerkhof 5 Utrecht

 

Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor o.l.v. Paul Van Nevel dirigent  

M.m.v. Luuk Gruwez dichter, spreker

Docent Hans Noijens
Prijs € 60 / Studenten € 40 (maximaal 15 deelnemers), inclusief bladmuziek, koffie/thee en toegang concert
Inschrijven Klik hier

Workshops - vaardigheden

In de eerste helft van 2020 organiseren we 4 workshopdagen over de onderwerpen die voor iedere dirigent de kern vormen van het werken met koor: zangtechniek, dirigeertechniek, repetitietechniek en programmeren. 

 

Naast het aanleren en opfrissen van vaardigheden zullen we inzoomen op je leerstijl: op welke manier leer je het makkelijkste en prettigst en hoe zet je daadwerkelijk een stap in je ontwikkeling?

 

De workshops zijn bedoeld voor dirigenten met een voltooide MDO- of vergelijkbare opleiding.   

  • 28 maart: Zangtechniek met Rob van der Meule
  • 18 april: Programmeren en repertoire met Ruben Smits en Hans Noijens
  • 16 mei: Dirigeertechniek (docent n.t.b.) met Jos van der Sijde
  • 20 juni: Repetitietechniek met Rob van der Meule

Workshop 1: Zangtechniek

Hoewel je als dirigent geen zanger hoeft te zijn, is het voor je koor razend handig als je ze kunt helpen met hun stemgebruik en goede tips and tricks voor het instrument de stem kent. Hoe laat je je koor makkelijker en mooier zingen en hoe verweef je dat in je repetitie-aanpak? En welke muziekstukken lenen zich daar dan goed voor? Een dag met zingen, luisteren en uitproberen. Aan het einde van de dag heb je ideeën voor een specifieke aanpak en voor een planning om te werken aan de klank van je koor.

 

Workshop 2: Programmeren en repertoire

Hoe bepaal je wat goed en geschikt repertoire is voor je koor? Dat zowel aantrekkelijk, haalbaar en uitdagend is? Wat kan je koor al wel, en wat nog niet? En hoe kun je daarin repertoire gebruiken? Aan de hand van een aantal parameters maak je een ‘scan’ van je koor; die helpt je om gericht te programmeren.  

Daarnaast biedt de workshop allerlei repertoire en verken je al zingend uiteenlopende stijlen, talen en genres. Je krijgt een overzicht van zoekplaatsen, webshops maar ook arrangeurs waar je koormuziek kunt inzien, aanschaffen en zelfs bestellen!

 

Workshop 3: Dirigeertechniek

Voor elke dirigent is de vertaalslag van noten op papier, naar een muzikale voorstelling en vervolgens naar een goed dirigeergebaar cruciaal. Een dirigeerschema helpt maar kan ook in de weg zitten; een goede vocale attitude helpt maar kan ook vaagheid en onduidelijkheid opleveren. Hoe maak je een duidelijk en tegelijkertijd ook suggestief dirigeergebaar waarbij iedere koorzanger uit zijn noten komt? We gaan aan de slag o.a. met frasering  en frases, dynamische en tempoveranderingen en reiken je de basisprincipes en voorwaarden voor een goed dirigeergebaar aan. 

 

Workshop 4: Repetitietechniek

In het repetitieproces maak je als dirigent voortdurend keuzes: wat pak ik aan en wat laat ik (voorlopig) even zitten? Hoe bepaal je die keuzes, wanneer bepaal je die keuzes en welke consequenties heeft het maken van die keuzes voor het repetitieproces? En hoe draagt je communicatie als dirigent bij aan die voortgang, sfeer en energie? Wat zeg je wel en wat niet? Hoe lang duren instructies en wat is daarvan de toon? Wanneer werk je met beelden en wanneer met technische termen? Wat past goed bij je, wat is je persoonlijke stijl? In deze workshop krijg je handreikingen voor het structureren van je repetitieproces en inzicht in je stijl van communiceren.     

 

Voor vragen en suggesties: mail met info@dirigentenwerkplaats.nl


Data 28 maart, 18 april, 16 mei, 20 juni, steeds van 10.00-16.00 uur
Locatie Utrecht, Domplein 4
Prijs € 85 per workshop, €300 voor allevier de workshops (studenten €55 / €200)
Inschrijven Klik hier