Annemiek van der Ven groeide op met de muziek van de Kathedraal van Utrecht. Op haar achtste ging zij naar de Kathedrale koorschool in Utrecht. Tot haar zeventiende heeft zij daar gezongen in het koor. 

 

In 2005 sloot zij de studie Docent Muziek af aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, met als eerste muzikaal bijvak klassiek zang. In april 2010 slaagde zij ‘cum laude’ voor de opleiding koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam.

 

Als zangeres zong ze 14 jaar lang eerste alt in het female a cappella ensemble 'Wishful Singing', van 2004 tot december 2017. 

Dit ensemble is ontstaan uit het Nationaal Jeugdkoor, waar ze zong van 2001 tot 2008. Ook zingt ze af en toe projecten mee in het Laurens Collegium Rotterdam. 

 

Als muziekdocent was ze jarenlang verbonden aan Stichting Vocaal Talent Nederland, waar ze groepen kinderen lesgaf in de leeftijd van 4 tot 17 jaar. Daarnaast vervulde zij hier de rol van dirigent bij de Talentklas en het NKK-Junior. 

 

Als dirigent heeft ze tijdens haar studietijd voor veel koren gestaan met allerlei verschillende muziekstijlen en genres op het repertoire. Momenteel werkt ze als dirigent bij het Studentenkoor van de Vrije Universiteit in Amsterdam (het VUkoor) en is ze sinds januari 2018 dirigent van ‘The Gents’.