BASISCURSUS KOORLEIDER

Wat is de Basiscursus Koordirectie (10 lesdagen )

In 10 lesdagen krijg je van twee docenten les in de vele onderdelen van het dirigeren van allerlei genres koormuziek. Met je medecursisten en cursisten van de MDO vorm je het practicumkoor waarmee je dirigeerbeurten in slagtechniek en repetitietechniek krijgt. Op de laatste lesdag is er een afsluiting waarna je een certificaat krijgt.

 

Voor wie is die cursus?

- Ben je al dirigent van een koor en heb je ambities om daar verder mee te komen?

- Neem je als repetitor of als pianist wel eens een deel van de repetitie over en wil je in de toekomst een groep gaan leiden?

- Of ben je een bedreven en gemotiveerde koorzanger met ambities om niet alleen ín maar ook vóór het koor te staan?

Dan is de Basiscursus koorleider dè juiste cursus voor je!  

 

Wat is de inhoud?

In deze cursus krijg je een breed pakket van vaardigheden mee. Je krijgt les in de volgende vakken:

  • Practicum (werken met het koor, repeteren en slagtechniek)
  • Muziektheorie
  • Zang en koorvorming
  • Solfège, gehoortraining
  • Repetitietechniek

Voor de theorie gaan we er vanuit dat je dat grotendeels zelfstandig thuis kunt doen zodat we in de lessen vooral praktisch bezig kunnen zijn. Natuurlijk kun je buiten de vrijdaglessen extra lessen nemen voor een extra zetje in de rug, online of live, in bijvoorbeeld muziektheorie of zangtechniek. Dit plan je in overleg met de docent in.

 

Hoe vaak?

Tien wekelijkse bijeenkomsten (m.u.v. de vakanties) op vrijdag van 10.00-14.00 uur en met een afsluitend practicum waarin je werkt met het practicumkoor! De cursus start op 14 januari 2022. 

 

Niveau 

Om een goed beeld te krijgen van wat je allemaal wilt komen leren en wat je al kunt, plannen we online een kennismakingsgesprek. Als voorbereiding daarop vragen we je een solo-lied/-song op te nemen zodat we een beeld krijgen van je zangstem. Tijdens de kennismaking luisteren we naar hoe je zingt en kijken we hoe je beweegt en dirigeert. Ook wordt je theoretische kennis kort getoetst en doen we enkele oefeningen met je. Van deze toelatingstest ontvang je een verslag. 

 

Toetsing en certificaat

Als je de cursus met goed gevolg hebt afgerond, ontvang je een certificaat van de cursus. 

"Het afgelopen half jaar heb ik met veel plezier Basiscursus Koordirectie I gedaan. We kregen les van 2 topdocenten! Het enthousiasme van Ruben werkt aanstekelijk. Hier wil je naar luisteren en van leren! Dus, als je wil ontdekken of dirigeren iets voor jou is, dan kan ik je deze cursus zeker aanbevelen!" 

- Daniëlle Rinsma, Basiscursus Koordirectie I 2019


praktische informatie

Startdatum 14 januari
Lesdagen Vrijdag wekelijks; Start vrijdag 14 januari 2022, vakantie 4 maart, laatste lesdag 25 maart
Tijd 10.00-14.00 uur
Locatie Domplein 4, Utrecht
Docenten Dennis Broeders, Ruben Smits en Lara Diamand
Kosten per semester* € 450,- 
Lesmateriaal Basiscursus Koordirectie Werkboek, zelf aan te schaffen vóór de eerste les. Ook ontvang je een aanvullende reader van de hoofddocent.
Toelatingstest 17 december en 7 januari 2022
Kosten toelatingstest € 30,-
Inschrijven klik hier

* Misschien is jouw koor wel bereid om deze bijscholing geheel of gedeeltelijk voor je te betalen? Ben je beroepsmusicus, dan zijn scholingskosten fiscaal aftrekbaar.


Toelatingstest

Toelatingseisen: tijdens de toelatingstest zing je een zelf gekozen en voorbereid lied. We luisteren naar je muzikaliteit en de ontwikkelbaarheid van de stem. We kijken naar je muziektheoretische kennis, muzikaal gehoor en je bewegingsaanleg, alles oriënterend om te bekijken hoe we je in de Basiscursus zo goed mogelijk kunnen bedienen.

 

Mail voor meer informatie.