Meerjarige dirigentenopleiding (MDO)

Wat is de MDO (30 lesdagen van 5 uur)

Zoek je als dirigent verdieping en verbreding van je kennis en vaardigheden en wil je een erkend diploma? Dan kun je terecht bij de tweejarige MDO - een brede, praktisch ingerichte opleiding met wekelijkse lessen, tussentijdse thuisopdrachten en veel koorpractica. Een èchte opleiding dus en met een MDO-diploma op zak kun je bij elk soort koor terecht!

 

NIEUW: vanaf het seizoen 2019/2020 kun je ook inschrijven voor de afzonderlijke Modules

 

Naast dirigeertechniek, repetitietechniek en repertoirekennis leer je een koorpartituur te doorgronden met behulp van analyse en theorie. We starten vanuit het repertoire uit je eigen praktijk en leiden je van daaruit naar diverse stijlen koormuziek. Ook besteden we ruim aandacht aan stemgebruik en koorvorming zodat je weet hoe je je koor mooier en zuiverder kunt laten klinken. 

 

De opleiding kent stages, thuisopdrachten en een literatuuropdracht. De studiebelasting naast de lesdag is ongeveer een dagdeel per week, maar er zijn periodes waarin je rekening moet houden met meer.

 

Raamleerplan

De inhoud van de opleiding staat beschreven in het Raamleerplan MDO uit 2010 van Kunstfactor, de voorganger van het Landelijk Kenniscentrum Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA).

 

Toelatingstest

In een toelatingstest bekijken we of de MDO geschikt voor je is. 

Als je een conservatoriumopleiding of vergelijkbare opleiding hebt gevolgd en met goed gevolg hebt afgesloten, kun je er in overleg met docenten voor kiezen de theoretische vakken niet te volgen.  Zie verder onder het kopje Toelatingstest.     

 

Modules

De tweejarige opleiding is opgedeeld in 6 modules van elk 10 weken waarbij elke module wordt afgesloten met een test van de onderwezen vakken. Heb je de eerste 5 tests met een voldoende afgesloten, dan kun je starten aan de laatste 6e module: het praktijkexamen. Dat bestaat uit het examen repetitietechniek en het afsluitend concert. Als je dat met een voldoende afsluit, ontvang je het diploma MDO.

De modules voor het cursusseizoen 2019/2020 zien er als volgt uit:

  • I: Dirigeertechniek, Koorvorming, Algemene theoretische vakken (ATV)
  • II: Repetitietechniek, Partituuranalyse en Programmering, ATV
  • III: Dirigeertechniek, Repetitietechniek en Koorvorming (afsluiting met een lunchconcert)

Deelname aan afzonderlijke modules

Je kunt er ook voor kiezen om alleen maar een enkele (of meerdere) module(s) te volgen. Dat kun je doen als actieve cursist of als toehoorder. Doe je actief aan een module mee, dan is er een toelatingstest aan het begin van de module. Daarmee kunnen we je adviseren of het niveau van de module goed bij jou aansluit.


praktische informatie

Start Vrijdag 27 september 2019
Lesdagen

Wekelijks op vrijdagochtend, m.u.v. vakanties, 3 modules van 10 weken

Tijd 10.00-15.00 uur
Locatie Domplein, Utrecht
Docenten Hans Noijens, Annemiek van der Ven en Lara Diamand
Kosten per jaar* € 1.250 – ook in termijnen te voldoen
Kosten per module* € 450 (actieve deelnemer) / € 300 (toehoorder)
Toelatingstest Vrijdag 6 en 13 september 2019
Kosten toelatingstest € 30
Inschrijven klik hier

* Misschien is jouw koor wel bereid om deze bijscholing geheel of gedeeltelijk voor je te betalen? Ben je beroepsmusicus dan zijn scholingskosten fiscaal aftrekbaar.


Toelatingstest

Voor het starten met de Meerjarige Dirigenten Opleiding doe je een toelatingstest waarbij kennis en vaardigheden op het gebied van zingen, dirigeren, muziektheorie en solfège getoetst worden. In de Toelatingseisen MDO kun je lezen wat er van je verwacht wordt; ook vind je er enkele voorbeelden van solfège-oefeningen. In het geschreven advies dat je ontvangt, lees je of we je geschikt vinden voor de MDO, of er onderdelen zijn die je individueel moet bijspijkeren, of dat we je adviseren om eerst een Basiscursus te gaan doen.  

Ook als je als actieve deelnemer aan een enkele module wilt deelnemen, nemen we een toelatingstest af.  Daarvan ontvang je een schriftelijk verslag waarin staat of we je geschikt vinden voor de MDO-module of dat je beter als toehoorder kunt deelnemen. 

 

Mail voor meer informatie.

 

Download hier de toelatingseisen en hieronder het toelatingsrepertoire voor de MDO (zip).

Download
MDO Toelating - repertoire.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 3.1 MB

Acht gelukkige cursisten en hun docent Hans Noijens na een mooie afsluitende presentatie van de MDO in Utrecht, 22 juni 2019.