Meerjarige dirigentenopleiding (MDO)

Wat is de MDO (30 lesdagen van 5 uur)

Zoek je als dirigent verdieping en verbreding van je kennis en vaardigheden en wil je een erkend diploma? Dan kun je terecht bij de tweejarige MDO - een brede, praktisch ingerichte opleiding met wekelijkse lessen, tussentijdse thuisopdrachten en veel koorpractica. Een èchte opleiding dus en met een MDO-diploma op zak kun je bij elk soort koor terecht!

 

Naast dirigeertechniek, repetitietechniek en repertoirekennis leer je een koorpartituur te doorgronden met behulp van analyse en theorie. We starten vanuit het repertoire uit je eigen praktijk en leiden je van daaruit naar diverse stijlen koormuziek. Ook besteden we ruim aandacht aan stemgebruik en koorvorming zodat je weet hoe je je koor mooier en zuiverder kunt laten klinken. 

 

De opleiding kent stages, thuisopdrachten en een literatuuropdracht. De studiebelasting naast de lesdag is ongeveer een dagdeel per week, maar er zijn periodes waarin je rekening moet houden met meer.

 

Raamleerplan

De inhoud van de opleiding staat beschreven in het Raamleerplan MDO uit 2010 van Kunstfactor, de voorganger van het Landelijk Kenniscentrum Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA).

 

Toelatingstest

In een toelatingstest bekijken we of de MDO geschikt voor je is. 

Als je een conservatoriumopleiding of vergelijkbare opleiding hebt gevolgd en met goed gevolg hebt afgesloten, kun je er in overleg met docenten voor kiezen de theoretische vakken niet te volgen.  Zie verder onder het kopje Toelatingstest.     

 

Modules

De tweejarige opleiding is opgedeeld in 6 modules van elk 10 weken waarbij elke module wordt afgesloten met een test van de onderwezen vakken. Heb je de eerste 5 tests met een voldoende afgesloten, dan kun je starten aan de laatste 6e module: het praktijkexamen. Dat bestaat uit het examen repetitietechniek en het afsluitend concert. Als je dat met een voldoende afsluit, ontvang je het diploma MDO.

De modules zien er als volgt uit:

  • I: Dirigeertechniek, Koorvorming, Algemene theoretische vakken (ATV)
  • II: Repetitietechniek, Partituuranalyse en Programmering, ATV
  • III: Dirigeertechniek, Repetitietechniek en Koorvorming (afsluiting met een lunchconcert)
  • IV: Dirigeertechniek, harmonieleer, koorvorming 
  • V: Repetitietechniek, harmonieleer, partituuranalyse en stijlgeschiedenis, literatuuropdracht
  • VI: Practicum en examenvoorbereiding

Deelname aan afzonderlijke modules

Je kunt er ook voor kiezen om alleen maar een enkele (of meerdere) module(s) te volgen. Dat kun je doen als actieve cursist of als toehoorder. Doe je actief aan een module mee, dan is er een toelatingstest aan het begin van de module. Daarmee kunnen we je adviseren of het niveau van de module goed bij jou aansluit.

"Als kerkorganist en dirigent van een projectkoor had ik al de nodige bagage maar afgelopen maanden heb ik ontzettend veel geleerd. Elke vrijdag was het genieten met docenten van zeer hoog niveau die in staat bleken ieders niveau in betrekkelijk korte tijd substantieel te verhogen. Voor mijzelf heeft dat onder andere betekend: een verbeterde slagtechniek en hoe je inzingprogramma’s effectief (en leuk) kunt inzetten om de kwaliteit van je koor te verbeteren."

- Peter de Jong, MDO 2019-2020

 

"Ik heb mijn eerste ervaring in de koordirectie bij de Dirigentenwerkplaats als erg prettig ervaren. Er wordt op een ontspannen manier serieus gewerkt onder leiding van goede docenten. Oefening baart kunst. Al in mij eerste maanden van de module MDO ben ik aangenomen bij een mooi koor en kon ik gaan oefenen. Aanrader dus, de Dirigentenwerkplaats." 

- Michiel ter Heide, MDO 2019-2020


praktische informatie

Start  24 september 2021
Lesdagen

Wekelijks op vrijdagochtend, m.u.v. schoolvakanties

Tijd 10.00-14.00 uur
Locatie Domplein 4, Utrecht
Docenten* Dennis Broeders, Hans Noijens en Lara Diamand
Kosten per jaar** € 1.250 / €850 (studenten) - ook in termijnen te voldoen
Kosten per module** € 450 (actieve deelnemer) / € 300 (toehoorder)
Toelatingstest 17 september
Kosten toelatingstest € 30
Inschrijven klik hier

* We nodigen ook gastdocenten uit die op specialismen zoals Vocal Jazz&Pop of Oude muziek komen lesgeven.

** Misschien is jouw koor wel bereid om deze bijscholing geheel of gedeeltelijk voor je te betalen? Ben je beroepsmusicus dan zijn scholingskosten fiscaal aftrekbaar.


Toelatingstest

Voor het starten met de Meerjarige Dirigenten Opleiding doe je een toelatingstest waarbij kennis en vaardigheden op het gebied van zingen, dirigeren, muziektheorie en solfège getoetst worden. In de Toelatingseisen MDO kun je lezen wat er van je verwacht wordt; ook vind je er enkele voorbeelden van solfège-oefeningen. In het geschreven advies dat je ontvangt, lees je of we je geschikt vinden voor de MDO, of er onderdelen zijn die je individueel moet bijspijkeren, of dat we je adviseren om eerst een Basiscursus te gaan doen.  

Ook als je als actieve deelnemer aan een enkele module wilt deelnemen, nemen we een toelatingstest af.  Daarvan ontvang je een schriftelijk verslag waarin staat of we je geschikt vinden voor de MDO-module of dat je beter als toehoorder kunt deelnemen. 

 

Mail voor meer informatie.

 

Download hier de toelatingseisen en hieronder het toelatingsrepertoire voor de MDO (zip).

Download
MDO Toelating - repertoire.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 2.4 MB