Online repeteren: Geluidstechniek / software

Technische uitgangspunten:

1. Volgens verschillende ervaringen is Zoom het programma dat het beste geschikt is voor online herhalingen. Het is eenvoudig in gebruik, heeft goed bruikbare toepassingen en is gratis of bij een pro-pakket niet al te duur  

2. Het beste werkt het op een pc met een vaste verbinding. Maar ook een laptop met draadloze wifiverbinding werkt over het algemeen goed, beter dan op een tablet van een mobiele telefoon. Tablets en mobiele telefoons (via apps) hebben enkele beperkingen in zoom.  

3. De kwaliteit van het geluid is het beste wanneer je een koptelefoon gebruikt of oortjes; maar ook de microfoon en boxen van je desktop of laptop werken prima. Met koptelefoon of oortjes hoor je jezelf natuurlijk minder goed, voor de één een voordeel voor de ander een nadeel. 

4. Het apparaat waarmee je de repetitie volgt moet stabiel op een tafel staan, zodat je je handen vrij hebt, en zodat je ook kunt bewegen zonder dat het hele beeld meebeweegt.

5. Zorg voor een ruimte waarin je je vrij voelt om optimaal te kunnen deelnemen, zingend bewegend of anders. 

6. Zorg dat je net als op een normale repetitie in een goede houding zit. Niet op de bank hangend maar op een goede stoel zittend. Je kunt ook je lessenaar alvast klaarzetten als je tijdens het zingen liever staat, of überhaupt liever met lessenaar zingt.

7. Een online repetitie is intensiever om te volgen dan een gewone repetitie. Het proces is  intellectueler en verbaler. Een online repetitie zal daarom in de regel altijd korter zijn dan een normale repetitie en heeft regelmatig korte pauzes. Vooralsnog kun je uitgaan van maximaal een uur, met een korte pauze van 5 minuten.

8. Zoom werkt met een wachtkamer: daarin komen deelnemers terecht als ze zich via de link aanmelden; de host van de sessie is dan gerechtigd om de zangers binnen te laten en erop toe te zien dat er geen ongewenste gasten binnen komen. 

9. Een online repetitie in zoom is op te nemen en na afloop te sturen aan iedereen, ook naar degenen die er niet bij waren. Je vindt een knop ‘record’ onder aan de balk. 

Titel: Camera uit? Dan ook niet zichtbaar!

Deze tip komt vanBas 't Hart

Beschrijving: In Zoom stel ik in dat de deelnemer zonder camera niet in het overzicht staat van alle deelnemers. Ik denk dat die situatie (zwarte vlakjes met initialen) niet uitnodigt tot interactie. Ik denk ook dat deelnemers zichtbaar willen zijn als deelnemer (betrokkenheid) en dan maar de camera aanzetten. En andersom worden deelnemers met een camera aan niet op het idee gebracht de camera ook uit te zetten. Ik heb het niet nagevraagd maar ik merk dat de betrokkenheid groter wordt.

Titel: Live zingen met Jamulus

Deze tip komt vanJurriaan Grootes

Beschrijving: Met het programma Jamulus kan je elkaar bijna live horen. Als een paar mensen dit kunnen installeren, kan de rest via zoom meerstemmig volgen. Als je zelf kan verbinden met Jamulus zal je redelijk live met de rest kunnen meezingen of luisteren, en je koorgenoten naar believen harder of zachter kunnen zetten. 

 

Hier vind je video's waarin je duidelijk wordt uitgelegd wat de stappen zijn om dit met jouw koor te regelen:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=CwEEXPCuxbo
  2. https://www.youtube.com/watch?v=vw4k6q61OTo