Online repeteren: inzingen

Titel: Besteed het inzingen eens uit

Deze tip komt van: Ruben Smits

Beschrijving: Vraag een zanger om twee minuten een oefening te doen die zich focust op adem. Vraag een ander persoon om een oefening die zich focust op houding, weer een ander voor ritme, of bereik of ritme enzovoorts. Natuurlijk nodig je ze al een week van tevoren hiervoor uit, zodat ze tijd hebben om het voor te bereiden. Dit is heel leerzaam voor de zangers, omdat ze echt even moeten stilstaan bij het maken van een 'goede' oefening, en zo even in jouw schoenen komen te staan. Dat vinden ze vast wel even spannend, maar omdat de oefeningen maar heel kort duren, is het toch laagdrempelig.

Titel: Gronden - activeren - glissando's

Deze tip komt van: Juliette Dumore

Beschrijving: Vraag het koor om te gaan staan. Ogen dicht, diep in en uitademen. Even gronden en tot jezelf komen. Daarna ogen open en lijf activeren door op je armen te kloppen, borst, buik, benen en via achterkant weer omhoog, terwijl je neuriet (mm). Daarna wat lichte ontspannen glissando's (sirenes) terwijl je met je hand een 8 tekent. Steeds groter bereik, en alles vanuit ontspanning.

Titel: Sing-along met instructies

Deze tip komt van: Ruben Smits

Beschrijving: Neem het refrein van een nummer dat iedereen kent / snel aan te leren is. Ik gebruik vaak 'Georgia On My Mind'. Als repetitieleider zing je in het begin mee (en begeleid je jezelf). Nadat je een paar keer het refrein gezongen hebt (en misschien gemoduleerd hebt naar boven en beneden), ga je instructies toevoegen: zing het staccato / legato, breng uitvergrote frasering aan, zing het bang/boos/blij/bedroefd, zing een tweede stem, voeg solo's en ad libs toe. Je kunt ook het tempo aanpassen van heel langzaam tot heel snel. 

Titel: Canon zingen 

Deze tip komt van: Marcella van der Heijde

Beschrijving: We pakken een swingende canon die nog niet bekend is bij de groep, in dit geval Swing the Arms (This Calypso) van Uli Fuhre. De dirigent zingt deze een keer voor terwijl iedereen op mute staat en heeft aandacht voor eventuele lastige ritmes of de uitspraak. De dirigent heeft vooraf de canon zelf ook echt als canon ingezongen. De dirigent geeft iedere stemgroep een regel (in deze canon zijn het 4 verschillende inzetten) om in te zetten. De canon zoals door de dirigent ingezongen wordt via delen van het geluid (share sound) afgespeeld en iedere groep heeft toch het gevoel in canon te zingen. Leuk extraatje, laat iedere stemgroep een eigen choreografie voor de canon bedenken en deze tijdens het zingen uitvoeren. Plezier troef!

Titel: Canon zingen (+ variatie)

Deze tip komt van: Annemiek van der Ven

Beschrijving: Leer je koorleden een makkelijke canon aan, of kies er een die iedereen al kent. Zet de zangers op mute, zodat ze alleen nog de dirigent horen, en laat alle zangers met jou in canon zingen! Zij horen dan de dirigent en zetten in bij de eerste canon-inzet. Een variatie hierop is een onbekende, makkelijke en langzame melodie voorzingen en de zangers vragen om na 2 tellen in te zetten met dezelfde melodie. Ze moeten dan luisteren naar wat jij zingt en tegelijk ook zingen.

Titel: Bewegingscanon

Deze tip komt van: Peggy Hegeman

Beschrijving: Studeer een nieuwe canon in (of gebruik een gekende canon) en bedenk er bewegingen bij. Zo kan je, zonder dat je elkaar hoort, in de canon blijven! Overigens zijn er ook canons met uitgeschreven bewegingen voor als je zelf iets minder creatief bent. Kinderen bedenken de bewegingen zelf!