OPEN SINGING (COMMUNITY SINGING)

JAN SCHUMACHER (DU)

In een volle concertzaal het publiek mee laten zingen, tijdens een pauze zingen met het personeel van je bedrijf, of tijdens een festival in de buitenlucht een menigte aan het zingen brengen: het zijn allemaal vormen van Open Singing (of Community Singing). En die vorm van meedoen, laagdrempelig en spontaan wordt steeds populairder.

 

Een Open Singing vraagt om andere skills dan het dirigeren van een georganiseerd koor of ensemble. De dynamiek en interactie is anders, de organisatie stelt speciale eisen en ook de keuze van het repertoire is van invloed op het succes van een Open Singing! 

 

Als je dit als dirigent tegenkomt in je praktijk, of je wilt het meer gaan toepassen, dan is dit atelier je op het lijf geschreven. Op zaterdag 17 oktober is de ochtend bestemd voor kennismaking en ga je aan het werk met de onderwerpen: didactiek en communicatie, organisatie en logistiek, repertoire. Daarbij gebruik je het Open Singing koorboek. In de middag is het tijd voor praktisch werken. Je vormt samen met de andere deelnemers en mogelijk extra zangers en geïnteresseerden het ‘koor’.  De dag wordt afgesloten met het toelichten van de praktijkopdracht waar je mee aan de slag kunt om de nieuwe kennis uit te gaan proberen. Tussentijds kun je met vragen daarover bij ons terecht.

Met die ervaring starten we vervolgens de tweede lesdag op 13 februari 2021. Aan het einde van het atelier ontvang je een certificaat.

 

Over Jan Schumacher

Jan Schumacher is mede-auteur van "Sing Along, Sing Together", het Open Singing koorboek dat een handleiding bevat voor het Open Singing en boordevol geschikt repertoire staat. Hij is een ervaren koordirigent, jurylid en doceert in Frankfurt en Darmstadt; daarnaast was hij lid van de muziekcommissie van Europa Cantat. 

 

Het atelier is een samenwerking van ZIMIHC, Koornetwerk Nederland en Dirigentenwerkplaats Utrecht. 


Data

Zaterdag 17 oktober en 13 februari (2021)

Tijd Beide dagen 10.00-16.30 uur 
Docent Jan Schumacher 
Locatie Domplein 4, Utrecht
Kosten* € 195,- / € 130,- studenten (inclusief boek Sing Along, Sing Together)
Inschrijven Klik hier

* Misschien is jouw koor wel bereid om deze bijscholing geheel of gedeeltelijk voor je te betalen? Ben je beroepsmusicus, dan zijn scholingskosten fiscaal aftrekbaar.


Voor vragen en suggesties: mail met info@dirigentenwerkplaats.nl