OPEN SINGING (COMMUNITY SINGING)

JAN SCHUMACHER (DU)

In een volle concertzaal het publiek mee laten zingen, tijdens een pauze zingen met het personeel van je bedrijf, of tijdens een festival in de buitenlucht een menigte aan het zingen brengen: het zijn allemaal vormen van Open Singing (of Community Singing). En die vorm van meedoen, laagdrempelig en spontaan wordt steeds populairder. 

 

Een Open Singing vraagt om andere skills dan het dirigeren van een georganiseerd koor of ensemble. De dynamiek en interactie is anders, de organisatie stelt speciale eisen en ook de keuze van het repertoire is van invloed op het succes van een Open Singing! Publieksparticipatie staat bij overheden en fondsen tegenwoordig zelfs hoog op het wensenlijstje!

 

Jan Schumacher is mede-auteur van Sing Along, Sing Together, het Open Singing koorboek dat een handleiding bevat voor het Open Singing en boordevol geschikt repertoire staat. Hij is een ervaren koordirigent, jury lid en doceert in Frankfurt en Darmstadt; daarnaast was hij lid van de muziekcommissie van Europa Cantat. 

 

In 2021 kun je een atelier Open Singing volgen bestaande uit twee losse dagen. Op de eerste dag is de ochtend bestemd voor kennismaking en ga je aan het werk met de onderwerpen: didactiek en communicatie, organisatie en logistiek, repertoire. Daarbij gebruik je het Open Singing koorboek. In de middag is het tijd voor praktisch werken. Je vormt samen met de andere deelnemers en mogelijk extra zangers en geïnteresseerden het ‘koor’. 

 

De dag wordt afgesloten met het toelichten van de praktijkopdracht waar je mee aan de slag kunt om  verder ervaring op te doen. Tussentijds kun je met vragen daarover bij ons terecht. Met die ervaring starten we vervolgens de tweede lesdag. Aan het einde van het atelier ontvang je een certificaat.

 

Het atelier is een samenwerking van ZIMIHC, Koornetwerk Nederland en Dirigentenwerkplaats Utrecht. 


Data

6 - 8 juli  

Tijd n.t.b.
Docent Jan Schumacher 
Locatie Domplein 4, Utrecht
Kosten* € 195 (voor twee dagen inclusief boek Sing Along, Sing Together)
Inschrijven Klik hier

* Misschien is jouw koor wel bereid om deze bijscholing geheel of gedeeltelijk voor je te betalen? Ben je beroepsmusicus, dan zijn scholingskosten fiscaal aftrekbaar.


Voor vragen en suggesties: mail met info@dirigentenwerkplaats.nl