Ruben Smits studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en koordirectie aan de HKU bij Rob Vermeulen. Privélessen volgde hij onder meer nog bij Kurt Bikkembergs, Béni Csillag en Boudewijn Jansen. Ook deed hij de opleiding Vocal Leadership aan de conservatoria van Rotterdam/Tilburg.

 

In mei 2017 dirigeerde hij koor en symfonieorkest in Mozarts Requiem. In 2018 haalde hij de finale van het Nederlands Koorfestival. Op dit moment is hij dirigent en artistiek leider van vocal group VIVID (Conservatorium Zwolle) en Studio Voices (Utrecht), en is hij samen met Tijs Krammer docent koordirectie licht vocaal aan de Ward Swingle Cursus. Daarnaast leidt hij diverse zelf geïnitieerde producties zoals Summer Vocals, de Osse Scratchdagen en Pop-up Vocal Projects, evenals producties van derden als "Immens" (Theater Utrecht), "The Public Domain" (Nederlands Kamerkoor) en "Toekomst van een Verleden" (Bianca van Dreumel).

 

Daarnaast is Ruben bekend als arrangeur voor popkoor en vocal group, met inmiddels meer dan 400 gearrangeerde titels. Zijn koorarrangementen worden uitgegeven en uitgevoerd in binnen- en buitenland, van Kazachtstan tot de Verenigde Staten. Zingen deed hij onder meer in vocal group Twelve en de professionele kamerkoren Consensus Vocalis en Cantatrix.

 

Buiten zijn werk als musicus werkt hij aan VolKoren.tv, videoplatform voor de Nederlandse koorwereld, en was hij van 2016-2019 lid van de Youth Committee van de European Choral Association – Europa Cantat. 

 

Meer informatie is te vinden op www.rubensmits.nl en www.rubensmitsmusic.com