Het nieuwe live repeteren- wat nu en hoe?

Docent

Maria van Nieukerken

 

Datum & tijden

Maandag 13 juli, 10:00-11:30

Vrijdag 17 juli, 10:00-11:30

Woensdag 22 juli, 10:00-11:30

 

Kosten (excl. servicekosten)

€ 25,- per deel 


over Dit atelier

In dit atelier van drie delen richt je je onder leiding van Maria van Nieukerken op de (nabije) toekomst. Want hoe ga je, na de coronacrisis weer live repeteren, hoe combineer je live & digitaal, hoe houd je de groep bij elkaar?

 

Maria gaat  uitgebreid in op artistieke, sociale en praktische aspecten die een rol spelen bij het (weer deels) live repeteren. De didactische aanpak staat daarin centraal. Je gaat samen aan de slag om nieuwe werkvormen te ontwikkelen, plenair en ook in kleine groepen. Er is  aandacht voor de combinatie van live & digitaal repeteren. Belangrijk daarin is het vertalen van positieve ervaringen uit de digitale repetitieperiode naar de nieuwe praktijk. Er is alle ruimte voor verdieping en uitwisseling m.b.t. de verschillende aspecten en hoe deze toepasbaar te maken. 

 

Onderwerpen die aan bod komen:

1. Artistieke en sociale continuïteit bij live repeteren i.c.m. de praktische aspecten

Hoe waarborg je het artistieke proces? Hoe ga je om muzikale & sociale cohesie en interactie? Hoe geef je bijv. een element als ‘pauze’ opnieuw vorm? Wat doe jij als dirigent, wat doet het bestuur? Waar moet je allemaal rekening mee houden, bijv. in programmering en ga je concerten plannen en hoe?

 

2.  Welke positieve ervaringen van digitaal repeteren willen we meenemen en hoe?

We volgen daarbij 3 hoofdlijnen. Wat werkte er goed in muzikaal, sociaal en praktisch opzicht? Wat heb jij als dirigent geleerd en anders gedaan? Wat heeft jou of jouw groep verrast? Samen vertalen én Concreet maken hoe we positieve elementen uit de digitale repetitie-periode blijvend kunnen vormgeven in het live- repetitieproces.

 

3.  Hoe houd je je groep bij elkaar in artistiek en sociaal opzicht

Waarschijnlijk kun je nog niet met je hele groep tegelijk wekelijks repeteren. Hoe ga je om met angst die er nog leeft? Hoe houdt je bijv. een grotere groep tot één geheel en op hetzelfde niveau als zij elkaar niet als groep kunnen ontmoeten? Hoe ga je om met repeteren met onzekere concerten?

 

4.  Combinatie live & digitaal, werkvormen live, technische middelen

Op welke manier kunnen we live en digitaal repeteren combineren. Wat zou jij als dirigent willen en wat is er mogelijk in technische zin? We ontwikkelen concrete werkvormen m.b.t. het live repeteren met daarbij de mogelijkheid om digitaal mee te doen.

 

praktisch

- Alleen de losse delen van dit atelier zijn te nog te volgen (Het atelier is ingekort naar 3 delen met globaal dezelfde inhoud).
- Op de dag van het atelier ontvang je tussen 9.30 - 10.00 uur een link om deel te kunnen nemen. Vanaf 9.30 uur kun je met de link inloggen. Het atelier wordt gegeven via ZOOM. Het emailadres waar de link naar toe gaat is hetzelfde als waar je je ticket op ontvangt. 

- Het atelier wordt opgenomen, alle deelnemers ontvangen direct na afloop een video (ook als je niet aanwezig kon zijn). 

- Minimaal 8 deelnemers, maximaal 25.
- Annulering door DWU uiterlijk 48 uur van te voren en met teruggave van ticketkosten. Eenmaal bevestigde afspraken kunnen niet door de koper geannuleerd worden.

 

over Maria van nieukerken

Maria van Nieukerken is dirigent & artistiek leider van het professionele kamerkoor PA’dam, Toonkunst Rotterdam en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam. Maria is tevens werkzaam als assistent- dirigent, huidig seizoen voor o.a. Collegium Vocale Gent en het Nederlands Kamerkoor.

Afgelopen seizoen trad Maria op als gastdirigent bij Cappella Amsterdam, met een zelfgekozen theatrale programmering. In maart 2017 leidde Maria de hedendaagse operaproductie ‘Cajanus, een gigantische opera’ op muziek van Egon Kracht.
(fotocredits: Lou Wolfs)


De Summer School van de Dirigenten Werkplaats Utrecht wordt georganiseerd in samenwerking met ZIMIHC. 

 

ZIMIHC organiseert in 2022 samen met de European Choral Association - Europa Cantat het Utrecht Zingt festival Leading Voices. Een festival voor dirigenten, vocal leaders, componisten, muziekdocenten, artistiek leiders en koor managers waarin de toekomst van het samen zingen centraal staat, zowel artistiek als maatschappelijk. 

 

De Summer School wordt mede mogelijk gemaakt door K.F. Heinfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, de gemeente Utrecht, ZIMIHC's programma Utrecht Zingt en Koornetwerk Nederland.