Weer live repeteren: de 1,5 meter in de praktijk

docent

Maria van Nieukerken

 

Datum & tijden

Donderdag 20 aug, 10.00-11.30

Dinsdag 25 aug, 10.00-11.30 

Vrijdag 28 aug, 10.00-12.00 (Zoomsessie)

 

Kosten (excl. servicekosten)
€ 65,- (3 delen)
€ 25,- per deel

€ 25,- toehoorder deel 3 (live)


over Dit atelier

 

(dit atelier is ook geschikt voor besturen van koren die handreikingen zoeken voor een goede start)

In dit atelier van drie delen richt je je onder leiding van Maria van Nieukerken op de (nabije) toekomst. Want hoe ga je, na de coronacrisis, weer live repeteren, hoe combineer je live & digitaal, hoe houd je de groep bij elkaar en hoe werkt de 1,5 meter afstand in de praktijk? In de eerste twee delen verken je de ervaringen en mogelijkheden, in de laatste sessie gaan we live aan het werk. 

 

Maria gaat  uitgebreid in op artistieke, sociale en praktische aspecten die een rol spelen bij het (weer deels) live repeteren. De didactische aanpak staat daarin centraal. Je gaat samen aan de slag om nieuwe werkvormen te ontwikkelen, plenair en ook in kleine groepen. Er is  aandacht voor de combinatie van live & digitaal repeteren. Belangrijk daarin is het vertalen van positieve ervaringen uit de digitale repetitieperiode naar de nieuwe praktijk. Er is alle ruimte voor verdieping en uitwisseling m.b.t. de verschillende aspecten en hoe deze toepasbaar te maken. 

 

Onderwerpen die aan bod komen

1. Artistieke en sociale continuïteit bij live repeteren i.c.m. de praktische aspecten

Hoe waarborg je het artistieke proces? Hoe ga je om muzikale & sociale cohesie en interactie? Hoe geef je bijv. een element als ‘pauze’ opnieuw vorm? Wat doe je als dirigent, wat doe je als bestuur? Waar moet je allemaal rekening mee houden, bijv. in programmering en ga je concerten plannen en hoe?

2. Welke positieve ervaringen van digitaal repeteren willen we meenemen en hoe?

We volgen daarbij 3 hoofdlijnen. Wat werkte er goed in muzikaal, sociaal en praktisch opzicht? Wat heb jij als dirigent geleerd en anders gedaan? Wat heeft jou of jouw groep verrast? Samen vertalen én concreet maken hoe we positieve elementen uit de digitale repetitie-periode blijvend kunnen vormgeven in het live- repetitieproces.

3. Hoe houd je je groep bij elkaar in artistiek en sociaal opzicht?

Waarschijnlijk kun je nog niet met je hele groep tegelijk wekelijks repeteren. Hoe ga je om met angst die er nog leeft? Hoe houd je bijvoorbeeld een grotere groep tot één geheel en op hetzelfde niveau als zij elkaar niet als groep kunnen ontmoeten? Hoe ga je om met repeteren met onzekere concerten?

4. Combinatie live & digitaal, werkvormen live, technische middelen.

Op welke manier kunnen we live en digitaal repeteren combineren. Wat zou jij als dirigent willen en wat is er mogelijk in technische zin? We ontwikkelen concrete werkvormen met betrekking tot het live repeteren met daarbij de mogelijkheid om digitaal mee te doen.

 

Live sessie: gebruik de ruimte en ervaar het Live

Op grotere afstand communiceren tussen zangers en tussen zangers en dirigent: waar krijgen we mee te maken en wat is er al aan ervaring opgedaan? Kunnen we elkaar bijvoorbeeld goed horen? Hebben we nieuwe praktische gebaren/codes nodig om snel te kunnen communiceren op grotere afstand? Hoe communiceren de zangers onderling? 

Was het koor al gewend veel ruimte te gebruiken/te bewegen? Hoe kun je dit nu vormgeven? Artistiek plan versus praktische noodzaak tot afstand aan de hand van enkele muziekstukken. Ook gaan we in op welke dingen qua beweging kunnen. Waar moet je rekening mee houden in opstellingen en choreografie. Welke kleine bewegingen kunnen een groots effect hebben. Wat gebeurt er met de muziek?

 

Max. 8 dirigenten krijgen in deze LIVE ZOOM sessie de kans om een beurt van circa 30 minuten live aan de slag te gaan en te experimenteren met hun nieuw ontdekte ideeën met betrekking tot gebruik van ruimte. Dat doe je met een zelfgekozen (fragment van) een stuk, waarbij je een ruimtelijk plan hebt voorbereid en dit gaat repeteren met de groep.
Je kunt hier ook bij zijn als koorzanger, bijvoorbeeld als je bestuurder bent (beperkt aantal kaarten).

 

praktisch

 

 - Het atelier bestaat uit 3 delen die ook los te volgen zijn; de eerste twee online-delen zijn deels een herhaling van het atelier wat Maria eerder gaf. De 3e ZOOM meeting is niet eerder gegeven. 

- Op de dag van het atelier ontvang je tussen 9.30 - 10.00 uur een link om deel te kunnen nemen. Vanaf 9.30 uur kun je met de link inloggen. Het atelier wordt gegeven via ZOOM. Het e-mailadres waar de link naartoe gaat is hetzelfde als waar je je ticket op ontvangt. 

- Het atelier wordt opgenomen, alle deelnemers ontvangen direct na afloop een video (ook als je niet aanwezig kon zijn). 

- Minimaal 8 deelnemers, maximaal 25.

- Annulering door DWU uiterlijk 48 uur van te voren en met teruggave van ticketkosten. Eenmaal bevestigde afspraken kunnen niet door de koper geannuleerd worden.

- Deel 3 vindt live plaats van 10.00-16.00 uur (afhankelijk ook van aantal actief deelnemende dirigenten) in Utrecht, Domplein 4 en betekent ook live zingen. Dat doen we alleen met inachtneming van het protocol dat door Koornetwerk Nederland is opgesteld. Er is een beperkt aantal kaarten voor koorzangers beschikbaar.

 

over Maria van nieukerken

Maria van Nieukerken is dirigent & artistiek leider van het professionele kamerkoor PA’dam, Toonkunst Rotterdam en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam. Maria is tevens werkzaam als assistent- dirigent, huidig seizoen voor o.a. Collegium Vocale Gent en het Nederlands Kamerkoor.

Afgelopen seizoen trad Maria op als gastdirigent bij Cappella Amsterdam, met een zelfgekozen theatrale programmering. In maart 2017 leidde Maria de hedendaagse operaproductie ‘Cajanus, een gigantische opera’ op muziek van Egon Kracht.
(fotocredits: Anna van Kooij)


De Summer School van de Dirigenten Werkplaats Utrecht wordt georganiseerd in samenwerking met ZIMIHC. 

 

ZIMIHC organiseert in 2022 samen met de European Choral Association - Europa Cantat het Utrecht Zingt festival Leading Voices. Een festival voor dirigenten, vocal leaders, componisten, muziekdocenten, artistiek leiders en koor managers waarin de toekomst van het samen zingen centraal staat, zowel artistiek als maatschappelijk. 

 

De Summer School wordt mede mogelijk gemaakt door K.F. Heinfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, de gemeente Utrecht, ZIMIHC's programma Utrecht Zingt en Koornetwerk Nederland.