Omgaan met ruimte en afstand: praktisch & artistiek

Docent

Maria van Nieukerken

 

Datum & tijden

Donderdag 20 aug, 10.00-11.30

Dinsdag 25 aug, 10.00-11.30 

Vrijdag 28 aug, 10.00-16.00

 

Kosten (excl. servicekosten)

€ 25,- per deel

€ 25,- toehoorder deel 4 (live)


over Dit atelier

Iedereen is zich in korte tijd veel bewuster geworden van afstand & ruimte. Wat doet grotere afstand met zangers en tussen zangers, dirigent, publiek? Zijn er nieuwe communicatiemiddelen nodig tijdens het repeteren? Op welke manier kun je optimaal gebruik maken van de (concert-) ruimte, zodat door koorzangers ervaren beperkingen worden omgetoverd tot creatieve verrijkingen? Ervaar het als dirigent en als zanger tijdens de live-sessie met opdrachten die we voorbereiden in de twee online-workshops waarin de volgende zaken aan bod komen.


1. Afstand houden in repetitie & concert: noodzaak versus artistiek plan

Was het koor al gewend veel ruimte te gebruiken/te bewegen? Hoe kun je dit nu vormgeven? Artistiek plan versus praktische noodzaak tot afstand aan de hand van enkele muziekstukken.

 

2. Nieuwe repetitie-tools, voorbereid zijn op meer afstand

Op grotere afstand communiceren tussen zangers en tussen zangers en dirigent: waar krijgen we mee te maken en wat is er al aan ervaring opgedaan? Kunnen we elkaar bijv. goed horen? Hebben we nieuwe praktische gebaren/codes nodig om snel te kunnen communiceren op grotere afstand? Hoe communiceren de zangers onderling.

Ook gaan we in op welke dingen qua beweging, kunnen. Waar moet je rekening mee houden in opstellingen en choreografie. Welke kleine bewegingen kunnen een groots effect hebben. Wat gebeurt er met de muziek?

3. Live sessie: gebruik de ruimte en ervaar het Live

Max. 10 dirigenten krijgen de kans om live aan de slag te gaan en te experimenteren met hun nieuw ontdekte ideeën met betrekking tot gebruik van ruimte. Dat doe je met een zelfgekozen (fragment van) een stuk, waarbij je een ruimtelijk plan hebt voorbereid en dit gaat repeteren met de groep.
Je kunt hierbij ook als toehoorder deelnemen (beperkt aantal kaarten).

 

praktisch

- Het atelier bestaat uit 3 delen die ook los te volgen zijn.
- Op de dag van het atelier ontvang je tussen 9.30 - 10.00 uur een link om deel te kunnen nemen. Vanaf 9.30 uur kun je met de link inloggen. Het atelier wordt gegeven via ZOOM, muv deel 4. Het emailadres waar de link naar toe gaat is hetzelfde als waar je je ticket op ontvangt. 

- Het atelier wordt opgenomen, alle deelnemers ontvangen direct na afloop een video (ook als je niet aanwezig kon zijn). 

- Minimaal 8 deelnemers, maximaal 25.
- Annulering door DWU uiterlijk 48 uur van te voren en met teruggave van ticketkosten. Eenmaal bevestigde afspraken kunnen niet door de koper geannuleerd worden.
- Deel 4 vindt live plaats in Utrecht, Domplein 4 en betekent ook live zingen. Dat doen we alleen met inachtneming van het protocol dat door Koornetwerk Nederland is opgesteld. Er is een beperkt aantal kaarten voor toehoorders beschikbaar.

 

over Maria van nieukerken

Maria van Nieukerken is dirigent & artistiek leider van het professionele kamerkoor PA’dam, Toonkunst Rotterdam en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam. Maria is tevens werkzaam als assistent- dirigent, huidig seizoen voor o.a. Collegium Vocale Gent en het Nederlands Kamerkoor.

Afgelopen seizoen trad Maria op als gastdirigent bij Cappella Amsterdam, met een zelfgekozen theatrale programmering. In maart 2017 leidde Maria de hedendaagse operaproductie ‘Cajanus, een gigantische opera’ op muziek van Egon Kracht.
(fotocredits: Anna van Kooij)


De Summer School van de Dirigenten Werkplaats Utrecht wordt georganiseerd in samenwerking met ZIMIHC. 

 

ZIMIHC organiseert in 2022 samen met de European Choral Association - Europa Cantat het Utrecht Zingt festival Leading Voices. Een festival voor dirigenten, vocal leaders, componisten, muziekdocenten, artistiek leiders en koor managers waarin de toekomst van het samen zingen centraal staat, zowel artistiek als maatschappelijk. 

 

De Summer School wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht, ZIMIHC's programma Utrecht Zingt en Koornetwerk Nederland.