Vocale muziek uit Renaissance en Barok

Docent

Adrián Rodríguez van der Spoel

 

Datum & tijd

Maandag 13 juli, 19.30-20.45

Maandag 20 juli, 19.30-20.45

Maandag 27 juli, 19.30-20.45

 

Kosten (excl. servicekosten)

€ 65,- Atelier (3 delen)

€ 25,- per deel


over dit atelier

Oude muziek is een specialiteit die niet alleen het gebruik van exclusieve instrumenten inhoudt, maar ook enkele essentiële geheimen kent, zoals temperament, stemming, articulaties, vocale technieken en stijlen. Om de muziek vanuit haar essentie te laten horen, zijn specifieke vaardigheden nodig. Daarbij zijn bijvoorbeeld ook de verschillen tussen wereldlijke en geestelijke muziek interessant. 

 

Dit meerdaagse atelier bestaat uit drie delen die elk als volgt opgebouwd zijn: beschrijving context - analyse muziekwerk – praktijk.

 

Bij de context willen we meer weten over de componist, de geschiedenis en de tekst van het werk. Daarna analyseren we het muziekstuk en bekijken we hoe karakteristieken gevolg hebben voor de repetitie en de uitvoering. In het laatste deel van elke sessie behandelen we hoe we gaan repeteren en dirigeren.

 

In het atelier komt in elk deel een ander muzikaal onderwerp aan bod.

1. Motetten uit de 16de eeuw

2. Spaanse en Latijns Amerikaanse villancicos uit de 17e eeuw

3. Het Italiaanse madrigaal van het eind van de 16de eeuw


Componisten die voorbij komen zijn onder andere: Tomás Luis de Victoria, Palestrina, Cristobal de Morales, Andrea Gabrieli, Claudio Monteverdi, Luca Marenzio, Juan de Araujo.

 

praktisch

- De 3 delen van dit atelier zijn ook los te volgen.

- Op de dag van het atelier ontvang je tussen 19.00-19.30 uur een link om deel te kunnen nemen. Vanaf 19.15 uur kun je met de link inloggen. Het atelier wordt gegeven via ZOOM.

Het emailadres waar de link naar toe gaat is hetzelfde als waar je je ticket op ontvangt. 

- Het atelier wordt opgenomen, alle deelnemers ontvangen direct na afloop een video (ook als je niet aanwezig kon zijn). 

- Minimaal 8 deelnemers, maximaal 25.
- Annulering door DWU uiterlijk 48 uur van te voren en met teruggave van ticketkosten. Eenmaal bevestigde afspraken kunnen niet door de koper geannuleerd worden.
 

Over adrián Rodríguez van der spoel

Adrián Rodríguez van der Spoel, geboren in Rosario (Argentinië) is oprichter van Música Temprana, het ensemble dat zich voornamelijk toelegt op de interpretatie van de muziek uit de koloniale periode van Latijns-Amerika en Spanje. Hij heeft ook veel onderzoek gedaan rond het thema Latijns-Amerikaanse en Spaanse renaissance muziek en is auteur van Bailes, Tonadas & cachuas. La música del Códice Trujillo del Perú en el siglo XVIII. Als artistiek leider en dirigent van koren en barokorkesten, als componist, zanger, gitarist, percussionist en als onderzoeker werkt Adrián in een breed scala van de muziekwereld. 
(foto: Vera Rosemberg)

 

 

De Summer School van de Dirigenten Werkplaats Utrecht wordt georganiseerd in samenwerking met ZIMIHC. 

 

ZIMIHC organiseert in 2022 samen met de European Choral Association - Europa Cantat het Utrecht Zingt festival Leading Voices. Een festival voor dirigenten, vocal leaders, componisten, muziekdocenten, artistiek leiders en koor managers waarin de toekomst van het samen zingen centraal staat, zowel artistiek als maatschappelijk. 

 

De Summer School wordt mede mogelijk gemaakt door K.F. Heinfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, de gemeente Utrecht, ZIMIHC's programma Utrecht Zingt en Koornetwerk Nederland.