Programmeren vanuit maatschappelijk perspectief

Docent

Imre Ploeg

 

Datum & tijd

Vrijdag 14 aug, 10.00-11.30

Vrijdag 28 aug, 10.00-11.30

 

Kosten (excl. servicekosten)

€ 45,- (2 delen)


over dit atelier

Volgens Imre Ploeg is het sociale, empathische karakter van koorzang bij uitstek geschikt om schoonheid en verbeeldingskracht toe te voegen aan maatschappelijke issues, zonder daarin een moralistische positie in te nemen. In twee bijeenkomsten ontwerp je een spannend, geëngageerd concertprogramma voor jouw koor. Als startpunt daarvoor nemen we je eigen kijk en reflectie op gebeurtenissen in de wereld.  

 

Deel 1

In deel één kijken we naar wat voor jou als mens en als dirigent belangrijke waarden zijn en hoe je deze kunt inzetten bij het ontwerpen van programma's. Ook kijken we naar enkele aansprekende best practices van koorprojecten we bepalen de stappen om van idee naar uitvoering te komen. Je schrijft aan een eerste schets van een project voor je koor, waarin de thematiek, de uitvoeringsvorm en de mogelijkheden voor samenwerking inzichtelijk worden.

Na dit deel werk je in de twee weken tussentijd je plan verder uit op een bij jou passende manier.

 

Deel 2

In deel twee wisselen we de opgedane inzichten en projectplannen met elkaar uit. Daarin bespreken we eventuele keuzes voor repertoire, het potentieel voor het bereiken van nieuw publiek en een stappenplan voor verdere uitwerking, zowel artistiek, organisatorisch als financieel.

 

praktisch

- Het atelier bestaat uit twee delen, deze zijn niet los van elkaar te volgen.

- Op de dag van het atelier ontvang je tussen 9.30 - 10.00 uur een link om deel te kunnen nemen. Vanaf 9.45 uur kun je met de link inloggen. Het atelier wordt gegeven via ZOOM. Het emailadres waar de link naar toe gaat is hetzelfde als waar je je ticket op ontvangt. 

- Het atelier wordt opgenomen, alle deelnemers ontvangen direct na afloop een video (ook als je niet aanwezig kon zijn). 

- Minimaal 8 deelnemers, maximaal 25.

- Annulering door DWU uiterlijk 48 uur van te voren en met teruggave van ticketkosten. Eenmaal bevestigde afspraken kunnen niet door de koper geannuleerd worden.

 

Over Imre Ploeg

Componist, dirigent en cultureel organisator Imre Ploeg verbindt verschillende groepen met maatschappelijk betrokken werk, voornamelijk op het gebied van muziek en (geluids)ecologie. Als coördinator talentontwikkeling en participatie bij het Nederlands Kamerkoor is hij intensief betrokken bij de totstandkoming van de programmering en partnerships. Als dirigent van diverse koren staat Ploeg bekend om de geëngageerde en multidisciplinaire projecten (bijvoorbeeld over klimaatverandering, polarisatie en de vluchtelingencrisis) en zijn zoektocht naar onontdekte schatten in de koor- en volksmuziek van over de hele wereld. 
(fotocredits: Felipe Pipi)

 

De Summer School van de Dirigenten Werkplaats Utrecht wordt georganiseerd in samenwerking met ZIMIHC. 

 

ZIMIHC organiseert in 2022 samen met de European Choral Association - Europa Cantat het Utrecht Zingt festival Leading Voices. Een festival voor dirigenten, vocal leaders, componisten, muziekdocenten, artistiek leiders en koor managers waarin de toekomst van het samen zingen centraal staat, zowel artistiek als maatschappelijk. 

 

De Summer School wordt mede mogelijk gemaakt door K.F. Heinfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, de gemeente Utrecht, ZIMIHC's programma Utrecht Zingt en Koornetwerk Nederland.