Online repetitie als inspirerend en speels artistiek proces

Docent

Merlijn Twaalfhoven

 

Datum & tijden

Dinsdag 18 aug, 10.00-12.00

Dinsdag 25 aug, 10.00-12.00

Zaterdag 29 aug, 16.00-18.00

 

Kosten (excl. servicekosten)

€ 65,- Atelier (3 delen)

€ 25,-  Per deel

€ 0,-  Toehoorders (deel 3)


over Dit atelier

Merlijn Twaalfhoven is een componist die bekend is van unieke en onconventionele zangstukken voor zowel professionals, amateurs en kinderen. Hij vermengt compositietechnieken met improvisatie en publieksinteractie. In verschillende projecten gebruikte hij klokken, mp3 spelers of een speciaal ontwikkelde app om groepen zangers aan te sturen. 

 

In dit atelier in 3 delen gaat hij samen met dirigenten en vocal leaders  op onderzoek uit naar de mogelijkheden van samen online zingen, repeteren en creatief musiceren. Niet vanuit een technisch perspectief, maar juist vanuit een artistiek onderzoek waarin de mogelijkheden en onmogelijkheden van online zingen en repeteren centraal staan.

Want hoe maken we van een online-repetitie een inspirerend en speels artistiek proces?

 

En kun je de beperkingen van online-repeteren gebruiken om composities te maken die ook offline avontuurlijk en mooi zijn?

Het onderzoek focust op de problemen waar dirigenten nu nog tegenaan lopen zoals: feedback geven, interactie, synchronisatie van geluid (en beeld). Het eindresultaat is een collage van ‘composities’ dat hoorbaar en zichtbaar gemaakt wordt in een online (eventueel in combinatie met een live) eindpresentatie eind augustus en dat de afsluiting van de Summerschool 2020 vormt.

 In de eerste vier delen van het atelier ontwerpen, ontwikkelen en testen de deelnemende dirigenten technieken en werkwijzen die nieuwe mogelijkheden bieden voor het online werken aan vocale muziek. Elk deel  kent een eigen thematiek en levert als eindresultaat (deel 5) een klinkende compositie, die ook offline goed is uit te voeren. Merlijn Twaalfhoven leidt de delen, reikt thema’s en composities aan en begeleidt de deelnemers.

 

1. Echo, pulse en ritme

Spelen met onze fysieke afstand, tijdsintervallen en doorgeef-melodieën.

We ontwikkelen een compositie die ook mooi past in een grote ruimte, zoals een galmende kerk of in een bos.

Hoe speel je met de vertraging van online verbinding? Kun je ritmes bouwen zonder een dirigent die de puls geeft? Hoe kan dit een mooi resultaat geven bij een concert met ruimtelijke opstelling?


2. Avontuurlijke harmonische progressies, langere structuren en meer lagen.

We ontwerpen samenklanken binnen de (on)mogelijkheden van online. Door aandachtig luisteren, gaan we actieve interacties aan op basis van geleidelijke harmonische ontwikkeling.

We combineren de beste ideeën van melodie, ritme en harmonie, en bouwen structuren die stap voor stap complexer worden.

 

3. Presentatie en uitvoering.

 We besluiten het atelier met een eindpresentatie waaraan veel extra zangers mee kunnen doen. We vatten onze vindingen en experimenten samen, delen de composities  die zijn ontstaan en laten horen hoe je de beperkingen van online repeteren kunt inzetten voor avontuurlijke en muzikale experimenten die ook in fysieke ruimte kunnen worden toegepast. 

 

praktisch

- Het atelier is gericht op dirigenten en vocale leiders die ervaring hebben met online repeteren. 

- Het atelier bestaat uit 3 delen die ook los te volgen zijn. 
- Deel 5 is ook te volgen als toehoorder, zie tickets.
- Op de dag van het atelier ontvang je tussen 9.30 - 10.00 uur een link om deel te kunnen nemen. Vanaf 9.45 uur kun je met de link inloggen. Het atelier wordt gegeven via ZOOM, muv deel 5. Het emailadres waar de link naar toe gaat is hetzelfde als waar je je ticket op ontvangt. 

- Het atelier wordt opgenomen, alle deelnemers ontvangen direct na afloop een video (ook als je niet aanwezig kon zijn). 

- Minimaal 8 deelnemers, maximaal 25.
- Annulering door DWU uiterlijk 48 uur van te voren en met teruggave van ticketkosten. Eenmaal bevestigde afspraken kunnen niet door de koper geannuleerd worden.
- Deel 3 vindt live plaats in Utrecht, Domplein 4 en betekent ook live zingen. Dat doen we alleen met inachtneming van het protocol dat door Koornetwerk Nederland is opgesteld. 

 

over Merlijn Twaalfhoven

Merlijn Twaalfhoven is componist, maar niet van muziek alleen. Hij ontwerpt concerten, ervaringen voor alle zintuigen. Zo plooit hij de tijd, neemt hij je mee in een beleving van klank en ruimte. Vaak werkt hij op ongewone, indrukwekkende plekken. Een loods van een scheepswerf, de verlaten vliegbasis Soesterberg, in het ruim van een onderzeeër of de oude Domkerk. Niet zelden spelen de mensen van een plek een grote rol. Bijvoorbeeld bij een collage van klassiek, jazz en improvisatie in de markthal van Bratislava, een concert vanaf daken aan weerszijden van de bufferzone in Nicosia, een festival in het zigeunerghetto van Prešov en een muzikale ode aan de vrijheid in de schaduw van de afscheidingsmuur in Bethlehem. Kunst en het alledaagse leven versmelten met elkaar, een zeer uiteenlopend publiek wordt zo betrokken bij een zoektocht naar schoonheid en verwondering.
(fotocredits: Gerard Mom) 


De Summer School van de Dirigenten Werkplaats Utrecht wordt georganiseerd in samenwerking met ZIMIHC. 

 

ZIMIHC organiseert in 2022 samen met de European Choral Association - Europa Cantat het Utrecht Zingt festival Leading Voices. Een festival voor dirigenten, vocal leaders, componisten, muziekdocenten, artistiek leiders en koor managers waarin de toekomst van het samen zingen centraal staat, zowel artistiek als maatschappelijk. 

 

De Summer School wordt mede mogelijk gemaakt door K.F. Heinfonds, de gemeente Utrecht, ZIMIHC's programma Utrecht Zingt en Koornetwerk Nederland.