Van Voice & Physique naar Choireography

Docent

Panda van Proosdij

 

Datum & tijden

deel 1

Woensdag 8 juli, 10.00-11.30

Woensdag 15 juli, 10.00-11.30

 

deel 2

Woensdag 22 juli, 10.00-11.30 

Woensdag 12 aug, 10.00-11.30 

Woensdag 26 aug,10.00-11.30 

 

Kosten (excl. servicekosten)

€ 105,- Atelier (deel 1 + 2) 

€ 45,-  deel 1 (2 sessies)

€ 65,- deel 2 (3 sessies)


over dit atelier

Atelier door Panda van Proosdij in twee delen. Deel een (2 sessies) geeft je praktische tools voor een beter vocaal en muzikaal resultaat. Deel 2 (3 sessies) is gericht op bewegingsaspecten vanuit muziek die de cursisten zelf inbrengen.

 

Met de manier waarop Panda de oefeningen aanbiedt, kun je als dirigent direct aan de slag in je volgende (online) repetitie. Vul een kwartier in aan het begin van de repetitie met fysiek werk, lichaamswerk. Het houdt de zangers fit en geeft ze energie. Panda legt in de workshops het hoe en waarom uit van de oefeningen die ze ontwikkeld heeft vanuit haar methode en levert je een playlist met oefeningen ook voor zangers om thuis te kunnen doen. 

 

Deel één - Voice & Physique

In de twee sessies van Voice & Physique ontdek je hoe de stem ondersteund kan worden met een goed fysiek bewustzijn, wat bijdraagt aan de kwaliteit van zingen. Naast het creëren van een gezonde basishouding bevat deze methode oefeningen die het niveau van drie met elkaar verbonden elementen verhogen: energie, concentratie en focus. Je krijgt praktische tools aangereikt voor een beter vocaal en muzikaal resultaat en spelvormen die je meteen in je volgende repetitie kunt uitproberen.

 

Deel twee - Choireography

In drie sessie van Choireography passeren er verschillende muziekstukken waar vanuit bewegingsaspecten naar gekeken wordt. Beweging als ondersteuning voor dynamiek, frasering, stemgebruik én een stijl gevoelige benadering met voorbeelden van organische bewegingen die iedere zanger begrijpt en uit kan voeren. Er is ruimte voor zelf ingebrachte stukken die van een opstapje of een gehele invulling voorzien worden; pasklaar en toepasbaar gemaakt. Divers materiaal: van klassiek tot pop en van wereldmuziek tot hedendaags. Er wordt gezorgd voor een interessante aansluiting voor iedere cursist.

 

Alle sessie van het atelier op een rijtje:

1. korte, kant en klare fysieke Voice & Physique warming ups + energizers, lichaamsbewustzijn ontwikkeling, werken aan een gezonde basishouding die ervoor zorgt dat het lichaam niet statisch aanvoelt maar stroomt, wat is energie, concentratie en focus en inzing – en ademoefeningen met beweging. (deel 1)

2. Fysieke V&P opwarming, oefeningen om het niveau van energie, concentratie en focus te verhogen en in te zetten om tot een gelaagde, ronde koorklank te komen en een balans te vinden tussen de stemgroepen, duo oefeningen voor houding en balans in spierspanning, ondersteunende bewegingen voor dynamiek. (deel 1)

3. Fysieke V & P opwarming (nieuwe oefeningen), hoe introduceer je fysiek werk en hoe ga je om met verlegenheid of weerstand t.o.v. beweging, wat is een goede opbouw, nieuwe inzing – en ademoefeningen met beweging, ondersteunende bewegingen voor frasering en pitch, herhalen gezonde basishouding en buigen aan het eind van een concert. (deel 2)

4. Korte, fysieke V & P opwarming, voorbeeld muziekstuk + choireography, voorbeelden diverse formaties, transities (deel 2)

5. Korte, fysieke V & P opwarming, ingebrachte muziekstukken stap voor stap door het proces van het creëren van een choireography in de vorm van formaties, transities, omgaan met positionering van solo’s in een muziekstuk. (deel 2) 

 

praktisch

- Het atelier bestaat uit twee delen van in totaal vijf sessies. Je kunt een ticket kopen voor het hele atelier, of voor een van de twee delen.

- Afhankelijk van de omstandigheden vindt de laatste sessie van deel 2  live plaats vanaf Domplein 4 (Utrecht). Deze wordt dan gestreamd zodat online deelname mogelijk blijft. Hierover ontvang je tijdig bericht.

- Op de dag van het atelier ontvang je tussen 9.30 - 10.00 uur een link om deel te kunnen nemen. Vanaf 9.45 uur kun je met de link inloggen. Het atelier wordt gegeven via ZOOM. Het emailadres waar de link naar toe gaat is hetzelfde als waar je je ticket op ontvangt. 
- Het atelier wordt opgenomen, alle deelnemers ontvangen direct na afloop een video (ook als je niet aanwezig kon zijn). 

- Minimaal 8 deelnemers, maximaal 25.
- Annulering door DWU uiterlijk 48 uur van te voren en met teruggave van ticketkosten. Eenmaal bevestigde afspraken kunnen niet door de koper geannuleerd worden.

 

over Panda van Proosdij

Panda van Proosdij ontwikkelde haar eigen methode ‘Van Voice & Physique naar Choireography’ en geeft inmiddels over de hele wereld workshops en clinics. Meer informatie op www.pandavanproosdij.nl.

Panda heeft haar werkwijze ook beschreven in twee boeken; die kun je rechtstreeks direct bij haar bestellen door een mail te sturen naar info@pandavanproosdij.nl. Geef in de mail aan wat je bestelling is: Voice & Physique € 17,50 / Choireography € 20,- / of (alleen tijdens de Summer School) beide boeken samen voor € 35,-.

(fotocredits: Solveig van Wijngaarden)

 

De Summer School van de Dirigenten Werkplaats Utrecht wordt georganiseerd in samenwerking met ZIMIHC. 

 

ZIMIHC organiseert in 2022 samen met de European Choral Association - Europa Cantat het Utrecht Zingt festival Leading Voices. Een festival voor dirigenten, vocal leaders, componisten, muziekdocenten, artistiek leiders en koor managers waarin de toekomst van het samen zingen centraal staat, zowel artistiek als maatschappelijk. 

 

De Summer School wordt mede mogelijk gemaakt door K.F. Heinfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, de gemeente Utrecht, ZIMIHC's programma Utrecht Zingt en Koornetwerk Nederland.